Nog verder googled vond ik op https://vacatureluurs.com/de-beste-standaard-afwijzing-sollicitatie/ deze brief hieronder gequote.

Waarin de facts nog steeds eng blijven, het uitnodigen tot bellen als het al zo druk is helemaal…echter de overload aan reacties tov het logische summiere aantal dat wordt uitgenodigd zegt wel veel, dan gaat het leven voor de buitenstaander die denkt toch echt even de wereld om hem/haar heen te laten draaien als sollicitant.

 

Beste sollicitant,

Na de publicatie van de vacature ontving ik bijna 140 brieven in mijn mailbox. De selectie van de brieven was behoorlijk lastig, want er zaten veel leuke, goed gemotiveerde en enthousiaste brieven tussen. Uiteindelijk hebben we 10 kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Helaas is onze keuze hierbij niet op jou gevallen.

Bij de selectie hebben we op een aantal zaken extra gelet. Ik zal deze dingen hieronder op een rijtje zetten, zodat je zelf kunt inschatten wat op jouw sollicitatie van toepassing kan zijn. Heb je hierover nog vragen of wil je graag extra toelichting, dan kun je mij hierover gerust mailen. Dan zal ik je sollicitatiebrief erbij pakken en je vraag beantwoorden.

· Een aantal kandidaten heeft ons extra overtuigd met een heldere motivatie waarom ze juist bij ons willen werken. Sommige kandidaten stuurden alleen een cv en geen motivatiebrief. Anderen konden juist heel goed uitleggen waarom ze onze missie en visie zo belangrijk vinden.

· We hebben gekeken naar werkervaring in een soortgelijke functie. Vanwege het hoge aantal reacties hebben we ook specifiek gekeken naar ervaring bij een non-profit organisatie.

· Verder keken we welke kandidaten een geschikte vooropleiding hebben die aansluit bij de functie en de werkzaamheden.

Andere dingen:

· Bij een functie waarbij specifiek wordt gevraagd om 32 uur wordt meestal ook iemand gezocht voor dat aantal uren. Als je dat anders voor je ziet, kun je wellicht beter vooraf even bellen. Dan heb je gelijk duidelijk of dit tot de mogelijkheden behoort.

· We ontvingen ook hele korte sollicitatiebrieven van enkele zinnen en brieven waarbij een cv ontbrak.

Ik wil je bij deze bedanken voor je inzet en de belangstelling die je in ons hebt getoond. Hopelijk ben je niet ontmoedigd door deze afwijzing, er zaten gewoon veel geschikte kandidaten tussen. Ik wens je veel succes bij een volgende sollicitatie.

Met vriendelijke groet,

Waarom is dit een goede afwijzing?

 

1. De afzender schrijft niet alleen ‘wij’ maar ook ‘ik’. Ik ontving 140 brieven, ik zet dingen op een rijtje voor je, ik pak je brief erbij als je me mailt. Heerlijk, een mens van vlees en bloed aan de andere kant van de lijn.

2. De mail is misschien niet persoonlijk, maar wel uitvoerig. Je merkt dat er moeite is gestoken in zowel de procedure als in de afwijzing. Dat is een heel fijn idee, want ik heb ook moeite gestoken in mijn sollicitatie.

3. Vriendelijkheid. Zinnetjes als ‘je kunt me gerust mailen’ en ‘laat je niet ontmoedigen, er zaten gewoon veel geschikte kandidaten tussen’ zijn een pleister op de wond voor mij. Ook al weet ik dat 129 anderen dezelfde brief hebben ontvangen; ik ervaar dit nog als fijn.

4. Openheid. Ik lees in deze brief meer over de gang van zaken (wat heeft men ontvangen, waar let men op) dan ik zou verwachten. Eigenlijk geeft de afzender de hele groep nuttige feedback. Zijn er echt meerdere sollicitanten geweest die geen cv hebben meegestuurd? Jeetje.