Voor mijn samenwerking met Fikks van www.wijgaanhetfikksen.nl heb ik eens een overzicht gemaakt van allerlei opties die er zijn om kleine beetjes te besparen per maand. En….alle kleine beetjes helpen….

De Fikks app maar ook Dyme geven je inzicht in je inkomsten en uitgaven. Vul je vaste lasten en inkomsten in en bekijk hoeveel geld je kunt sparen of juist tekort komt.

DE TIPS – here we go …

Gas, electra en verzekeringen
Weet een ding: alle leveranciers lachen in hun vuistje bij mensen met doorlopende contracten. Je wordt in Nederland beloond voor overstappen en niet voor loyaliteit!!Kijk elk jaar of je kunt overstappen.

 • Bv via de site www.gaslicht.com of Pricewise. Alleen al de bonus die je krijgt voor overstappen maakt het verschil. Okay die krijg je pas een jaar na dat je de actie doet, maar dan komt er ook tussen de 150 en soms 250 euro korting op je rekening binnen. Dat is dus gewoon cash verdiend!
 • Kijk elk jaar je verzekeringen na en kijk of er goedkopere opties zijn. Zeker met auto, als hij ouder wordt rekenen sommigen veel hogere prijzen voor pechhulp bv en als je schadevrijejaren toenemen ga je elders juist meer omlaag
 • Zorgverzekering vanaf 15 november elk jaar onder de loep nemen.
 • En kijk welke verzekeringen je echt nodig hebt. Ga goed na welke verzekeringen je hebt en of ze wel echt nodig zijn. Heb je als gezonde dertiger bijvoorbeeld een uitvaartverzekering nodig? Wellicht kan je beter het inlegbedrag zelf apart zetten en zo besparen op de verzekeringskosten.

Hypotheek / huur

 • Check elk jaar of je de hypotheek kunt oversluiten. Als je een hypotheek afsluit voor meer dan 60% van de waarde van de woning dan betaal je een risico-opslag die kan oplopen tot 0,8%. Naarmate je de hypotheekschuld aflost, kom je in een lager risicoprofiel en hoef je mogelijk minder rente te betalen. Banken wijzen klanten meestal niet op deze korting dus je moet er zelf aan denken. Via de website van Kassa kun je een voorbeeldbrief downloaden.
 • Kijk of je voor huurverlaging in aanmerking komt: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverlaging/vraag-en-antwoord/wanneer-huurverlaging-aanvragen

Belastingen en toeslagen

 • Probeer zelf je belastingaangifte inzichtelijk te hebben en te weten of je extra aftrekposten hebt omdat je weinig inkomen hebt. Je kunt bijvoorbeeld zorgkosten soms aftrekken die je zelf hebt betaald. 
 • Check alle toeslagen: Huurtoeslag, Zorgtoeslag, Kinderopvang enz. In Nederland zijn er allerlei landelijke en lokale tegemoetkomingen. Ze zijn er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Ook als iemand werkt – in loondienst óf als zelfstandige – kan er recht op zijn. Landelijke regelingen: Huurtoeslag, Zorgtoeslag, Tegemoetkomingen met kinderen (kindgebonden budget, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag), Tegemoetkoming arbeidsongeschikten, Heffingskortingen (bij de belastingaangifte). Lokale regelingen: De regelingen kunnen per gemeente verschillen. Er kunnen bijvoorbeeld andere voorwaarden gelden om recht te hebben op een lokale regeling. De meest voorkomende lokale regelingen zijn: Kwijtschelding lokale heffingen (afvalstoffenheffing of waterschapsbelasting bv), Bijzondere bijstand, Collectieve zorgverzekering

Met de website Bereken uw recht kan iemand nagaan op welke landelijke- en regionale regelingen hij recht heeft. Bereken uw recht is te vinden op: https://berekenuwrecht.nibud.nl.

Je kan dit checken door op de website van je gemeente te kijken of door je gemeente te bellen.

Bank

 • Betaal je creditcard zo snel mogelijk af en zeg die daarna op. Voor aankopen via internet in het buitenland kun je een Paypal-rekening openen, of neem een prepaid creditcard (die kun je opwaarderen) van bijvoorbeeld Neteller.
 • Ben niet trouw aan je bank, maar bekijk de kosten en stap over. Het is even werk maar snel geregeld.

Telefoon

 • Kijk elk jaar of je abonnement afloopt, en bel of mail met je provider voor aanbiedingen.
 • Kijk op vergelijkingssites als pricewise of gaslicht.com naar aanbiedingen
 • Kijk voordat je een nieuw abonnement afsluit altijd of je niet beter een sim only kan nemen en toestel zelf kopen. Aan het einde van de abonnements periode heb je nl je nieuwprijs betaald en moet je een nieuwe kopen terwijl je ‘oude’ het gewoon nog doet.

Internet / TV

 • Kijk elk jaar even naar aanbiedingen
 • Kijk kritisch naar de extra’s die je hebt afgenomen: heb je echt videoland nodig enz.?

Krant en tijdschrift Abonnementen

 • Zeg kranten en tijdschrift abonnementen op. Het is veel goedkoper (én zelfs gratis) om het nieuws online te checken.
 • Een doorlopend abonnement is altijd duurder. Zorg dat je altijd checkt of er aanbiedingen zijn.
 • Als je opzegt kun je vaak daarna altijd weer even een proefabonnement nemen als je het echt mist. Of koop alleen op zaterdag de krant.

Boeken en kranten

 • Boeken zijn belangrijk en ook prijzig. Word lid van de bibliotheek. Daar kun je ook tijdschriften lenen. Het is even wennen maar daarna wordt het tripje naar de bibliotheek een fijne gewoonte.

In en om het huis

 • Zorg voor een fleecekleed of deken in huis. Pak dit er ‘s avond bij als het wat frisser wordt en laat de verwarming zo lang mogelijk uit.
 • Koop planten i.p.v. snijbloemen
 • Kijk eerst op marktplaats als je iets nodig hebt omdat het bv kapot is gedaan. De gekste dingen worden aangeboden. Alles van Ikea bv is er bijna te koop en je hoeft het dan ook niet meer zelf in elkaar te zetten.
 • Verkoop ook zaken op marktplaats. Kijk echt kritisch naar je spullen, wat gebruikte je het afgelopen jaar? Wat je het hele jaar niet gebruikte kun je wellicht verkopen.
 • Zelf schoonmaken of al dat om een of andere reden niet kan, stop iig de erin sluipende vaste kosten van de  – sorry – trouwe werkster, maar ga over op incidentele hulp via Helpling. 
 • en zelf je fietsband plakken en andere klusjes. Wanneer er iets anders stuk gaat kun je echter ook kijken of je dit zelf kunt repareren. Op YouTube is voor nagenoeg elke klus wel een tutorial te vinden. Kijk dus eerst of het je zelf lukt voordat je hulp inschakelt van een bedrijf! Je bent handiger dan je denkt!

Boodschappen

 • Niet ontbijten is ongezond, maar het is onopgemerkt vaak ook nog eens duur. Door te ontbijten, krijg je niet ontzettend veel honger rond het middaguur en doe je dus niet allerlei impulsieve aankopen.
 • Haal je groente en fruit op de markt. De prijzen op de markt zijn aanzienlijk lager dan de prijzen in de supermarkt. Halveer het vlees en verdubbel de groenten bij de maaltijd. Aan het einde van de dag zijn producten op de markt vaak nog voordeliger, omdat marktkooplui van hun producten afwillen.
 • Pak in een supermarkt voornamelijk de huismerken, zowel bij de AH als bij andere supermarkten zijn er voldoende goedkopere en lekkere producten te vinden dan die dure A-merken. Consumenten kijken het meest naar producten op ooghoogte en nemen die het vaakst mee. Verkopers weten dit. Deze producten hebben vaak de hoogste winstmarge voor de winkel, maar is dit ook het voordeligst voor jou? Kijk daarom tijdens het winkelen ook eens wat hoger of lager.
 • Als je het geld hebt: Regelmatig zijn er aanbiedingen, zoals 1+1 gratis voor gel, deodorant, douchegel etc. Gebruik je al jaren hetzelfde product? Koop dan groter in tijdens dit soort acties.
 • Dit is vooral een goede tip als je alleen woont. Het is vaak voordeliger om een grote pan met eten te maken dan één maaltijd. Bewaar het deel dat je niet direct opeet in de vriezer zodat je het later op kunt warmen. Deze tip bespaart je niet alleen geld maar zal je ook veel tijd besparen omdat je de bevroren maaltijd alleen maar even hoeft op te warmen als je het wilt eten. Laat het eten dat je wilt bewaren wel eerst even afkoelen voor je het invriest, anders moet de vriezer veel energie verbruiken om weer goed te koelen.
 • Eet weinig of geen fastfood. Fastfood is in de eerste plaats ongezond, maar vaak ook duurder dan wanneer je zelf iets kookt. Zelf koken duurt uiteraard iets langer dan snel een telefoontje naar de pizzeria, maar je voelt je na je maaltijd een stuk meer voldaan en je bespaart veel geld.
 • Gooi geen voedsel weg. Bedenk voordat je naar de supermarkt gaat hoeveel je precies nodig hebt, vooral als het gaat om beperkt houdbare producten. Houd je toch wat over? Maak de volgende dag iets met deze restjes.
 • Ga naar een goedkopere supermarkt, en/of koop meer huismerken in plaats van A-merken. Een supermarkt die wel veel A-merken voor een lage prijs verkoopt is Dirk van den Broek
 • Maak een boodschappenlijstje. Maak voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje van de dingen die je nodig hebt. Zo voorkom je dat je impulsieve aankopen doet en met onnodige dingen thuiskomt.
 • Doe geen boodschappen als je honger of dorst hebt. Doe geen boodschappen als je honger of dorst hebt, want dan is je neiging veel groter om impulsieve aankopen te doen.
 • Kijk voordat je naar de supermarkt gaat eerst wat je nog in huis hebt. Per jaar wordt er gemiddeld per persoon voor €150,- aan voedsel weggegooid. Dat is slecht voor het milieu én voor je portemonnee. Kijk daarom voordat je naar de supermarkt gaat wat je nog in de koelkast en in de kast hebt liggen.
 • Doe minder vaak boodschappen in de week en beperk het halen van je boodschappen tot 1 of 2 keer in de week. Dit zorgt ervoor dat je minder tussendoortjes en andere lekkere snacks in huis haalt.
 • Vergelijk artikelen die je wilt kopen online. Heb je een (duur) product in de winkel gezien, kijk dan eerst even op internet of je het goedkoper kunt kopen. www.voordeelmuis.nl
 • Zet de apps van de supermarkten in jouw buurt op je telefoon. Op zondag of maandag komen de week aanbiedingen online.
 • Weet dat de LIDL en misschien wel meer winkels ‘weggooien is zonde’ producten hebben, prima want de warenwet is zo streng in Nederland dat ze altijd het zekere voor het onzekere nemen. Jouw neus is beste test en jouw ogen ook.

Lunch op kantoor en ‘even’ een koffie halen bij de coffee company

 • Lunch op kantoor is gewoon prijzig. Misschien denk je dat het stom is om brood en fruit mee te nemen naar kantoor. Weet dat meer mensen dat zouden willen doen maar niet durven. Reken uit wat het je in de maand scheelt als je je eigen lunch meeneemt, dat motiveert gegarandeerd.
 • Schaam je je nog steeds: Ga voortaan wandelen tijdens de lunch, zeg dat je een nieuw voornemen hebt en ook gezond regelmatig wilt eten.
 • Neem als je de stad in gaat een tussendoortje mee, zodat je je niet kunt laten verleiden door allerlei lekkere snacks.
 • De koffie en thee thuis zijn ook lekker. Bedenk wat je met alle koffietjes in een maand kan doen.

Zet jezelf op een cash – Budget

 • Pin geld per week als budget. Laat je Pinpas voorlopig thuis.
 • Geef jezelf een beloning als je een doel hebt bereikt.  Leukedingendoenpotje – De meeste mensen hebben thuis wel een spaarpotje staan waar af en toe eens wat kleingeld ingedaan wordt. Zelf heb je dit waarschijnlijk ook. Zodra ik kleingeld terug heb gekregen in een winkel bewaar ik dit en stop ik dit muntgeld altijd direct in onze spaarpot. Op een gegeven moment heb je zo ineens een leuk bedrag.

Kleding en schoenen

 • Koop je winterkleding wat later in het jaar. Hoe later je je winterkleding koopt, hoe groter de kans dat die leuke jas in de aanbieding is. Dit geldt ook voor het kopen van je zomerkleding, hoe dichter bij de zomer je je zomerkleding koopt hoe goedkoper het wordt. Kleding is ook goedkoper te krijgen door te kijken naar kortingscodes.
 • veel winkels en merken hebben loyaliteitsacties waar je handig gebruik van kunt maken. Vaak krijg je bij het aanmaken van een account al korting. Kijk voordat je ergens een aankoop doet dus altijd eerst even of er een klantloyaliteitsactie is. Schrijf je bv in voor de nieuwsbrief waarmee je 5,= korting krijgt op je eerstvolgende aankoop.

Extra inkomsten

 • Schrijf je in voor marktonderzoeken. Die kun je thuis online doen en soms face to face in de avonduren. Denk aan www.Respondenten.nl en www.bureaufris.nl voor de panels of gesprekken voor geld. www.Beloonjemening.nl heeft nu zijn uitbetaling gewijzigd en spaar je voor bonnen. Ook bij www.GFK.com, www.waardevollemening.nl, www.Stempunt.nu spaar je voor bonnen. En bij www.panelwizard.com spaar je heel langzaam voor 1x per kwartaal een bedrag op je rekening. Het is natuurlijk jouw zaak om te kijken of je mag bijverdienen (bonnen natuurlijk geen probleem) mocht je een uitkering hebben.
 • Wordt een hospita, voor kortere of langere duur. Als je een koop huis hebt, verhuur een kamer aan een student, je doet goed werk en verdient bij. Op belastingdienst site staat hoe het fiscaal werkt. Bij een huurhuis moet je toestemming vragen aan de eigenaar.

.

Kapperschool en andere opleidingen waar je voordeel kunt halen

 • Laat je haar knippen door studenten van een kappersopleiding (bv Kappersakademie). Kost een fractie van wat je normaal kwijt bent en er is altijd een docent in de buurt die de boel in de gaten houdt.
 • Avontuurlijker ingesteld? Word dan haarmodel en je betaalt helemaal niks. 
 • Ook studenten tandheelkunde (in amsterdam bv bij www.acta.nl), mondhygiene en fysiotherapie hebben proefpersonen nodig. Laat je dus door hen onder handen nemen.

Ben je een student?

 • Veel bedrijven geven kortingen aan studenten. Zo kun je korting krijgen op verzekeringen, betaal je minder rente bij banken en krijg je bij sommige bedrijven extra korting op kleding en uitjes. Vraag dus bij alles wat je aanschaft of het betreffende bedrijf ook een studentenkorting heeft. Je krijgt die met je college kaart.

Ben je een ondernemer / zzp-er

 • Huur je een kantoorruimte en wil je daarop bezuinigen, ga bij Seats2meet zitten. Dat is gratis inclusief de koffie! 
  Je kunt ook in de bibliotheken afspreken.
  In Amsterdam kun je bij Spaces – zuidas en B-amsterdam beneden werken, koffie is dan niet gratis.

En als laatste….maak een spaar en/of afbetaal meetlat….

Als je openstaande betalingen hebt, waar dan ook (Incasso vrienden, familie, leningen, belastingdienst) maak dan een soort temperatuur meter / meetlat waarop je kunt zien wanneer je klaar bent met aflossen. Als dan nl tussentijds door bovenstaande besparingen een extra storting kan doen, dan voelt dat meteen als ‘yes’ ik ben weer iets dichterbij mijn einddoel: schulden vrij. En weet je….ik denk dat je dan echt zelfs kunnen gaan sparen voor onvoorziene zaken omdat je in die maanden zo een ander uitgave en denkpatroon hebt gekregen dat het allemaal vanzelf gaat…de plus in 🙂